A pontyozáshoz számos módszer kínálkozik, de ezek
közül az egyik legérdekesebb, és számomra egyértelműen a legszebb a nádi
pontyozás. Pergető horgász lévén nagyon ritkán pontyozom, de olyankor keresek
egy csendes helyet valamilyen növényes területet, és oda kezdek etetni. Nem
biztos, hogy éppen a nádban, ebből a szempontból nem vagyok válogatós. A lényeg
a növényszéli úszózás, hiszen a kapás pillanatáért csinálom csak az egészet.
Azért a másodpercért, amikor a ponty kiteszi, esetleg kifekteti az úszót a
vízből.
A hely kiválasztása
cseppet sem egyszerű. A pontyok fix útvonalakon, vadásznyelven szólva váltókon
közlekednek és erről nagyon hosszadalmas etetéssel lehet csak eltéríteni őket.
Sokkal egyszerűbb kifigyelni a mozgásukat, és ez alapján kiválasztani a helyet.
Ezután jöhet a fürdés. A kiválasztott helyet előtte alaposan körbejárom,
feltérképezem, vannak-e benne tuskók, és az úszó helyét tuskómentes területre
tervezem. Sőt innen még kisebb-nagyobb ágakat, gallyakat is eltávolítom, nehogy
akadályozzák a horgászbotot.
Nádban vagy gyékényben egy bottal szoktam horgászni,
hínár vagy más úszó vízi növény szélében néha kettővel, így itt a két úszónak
is helyet kell készíteni. A két úszó
úgy 1-1,5 méterre lehet egymástól. Ha közelebb van, egy jó ponty könnyen
összekeveri a két felszerelést, ha távolabb, ide-oda kell kapkodni a fejemet,
hogy le ne maradjak a kapásról. A Tisza-tavon általában 0,8 - 1,3 méteres víz
van a jó helyeken, nem mindegy tehát, hogy milyen messzire állok meg a csónakkal.
A régi balatoni horgászok egészen közel álltak meg az úszóhoz, néha csak
annyira, amennyire a bot kinyúlt a csónakból. Igen, ott az északi part
nádasaiban akár két méteres, vagy mélyebb vizek is voltak. A Tisza-tavon a
sekélyebb víz miatt ennél lényegesen messzebbre kell állni, a 10-12 méter a
minimum, de a 15-20 méter sem túlzás.
A siker nagyrészt az etetésen múlik. Mivel a Tisza-tó
táplálékban gazdag vizek közé tartozik, kulcsfontosságú az etetés idejének és
mennyiségének a helyes kiválasztása. A mennyiség az egyszerűbb kérdés. Az első
etetésnek kell a legnagyobb adagnak, ez akár 3-4 kg kukorica is lehet. Utána ha
a pontyok már odataláltak és a napi adagból már alig fogyasztanak a keszegek,
bőven elég az 1-2 kg takarmány etetésenként.
Etetni mindig a horgászat ideje előtt kell. Ha
mondjuk este héttől akarok horgászni, akkor hat fél hét körül kell etetnem
azokon a napokon is, amikor nem horgászom. Ha már rendszeresen horgászom a
helyet akaratlanul is megváltoztatom az időzítést. A horgászat megkezdésekor
kevesebbet etetek, horgászat közben rá-rádobok egy-egy marékkal, de nem etetek
sokat, mert akkor a pontyok azt eszik, nem a csalit. A horgászat végeztével
szórom be a maradék kukoricát. Ha például általában sötétedésig horgászom, 2-3
nap alatt rászoktatom a pontyokat az új időpontra. Ilyenkor érdemes, sőt kell
is maradni az este első óráiban, és a kapás nem is marad el.
Csaliként
mindig ugyanazt a kukoricát használom, amivel etetek. Főtt kukoricával
nincs gond, de az áztatott kukorica horogra tűzéséhez jól jön egy kisebb fúró.
A kukoricát úgy szoktam feltűzni, hogy a horog hegye ne látszódjon ki. Ez azért
fontos, mert az etetés több pontyot csalhat be egy kis területre és ahogy ott
mozognak, könnyen beleakadnak a zsinórba, odébb sodorva az egész szereléket, a
talajon vonszolva a horgot. Ha kint van a hegy, könnyen beleakadhat bármibe és
ez akár elakadást is jelenthet, de az is lehet, hogy épp csak annyira akad meg,
hogy a ponty ne tudja felszippantani. Ez az utóbbi súlyosabb, hiszen ilyenkor
fogalmunk sincs, hogy miért nem volt kapás.
A nádi, növényszéli horgászathoz mindenképpen hosszú,
330-360 cm-es, erős bot kell, hiszen a halat, azonnal el kell fordítani a
növényől. Én újabban egy 3 librás, 360-as pontyozó botot használok, de
közelmúltban tesztelt 2 és fél librás is jól megfelelt. Sokáig pontyoztam egy
330 cm-es, revolveres ABU-val és multiorsóval. A multi legnagyobb előnye az
volt, hogy akasztás közben is meg lehetett tekerni, és ezzel is zsinórt tudtam
lopni a pontytól.
Mindezek ellenére a nádi, növényszéli horgászatnak
nem a bot és orsó a legfontosabb darabja. Mindenképpen jó minőségű, aránylag
kemény monofil zsinórt érdemes használni. A lágy zsinórok már 10 méteren is
képesek nyúlni 60-80 centit, vagy akár egy métert, és ez gyakran elég a halnak,
hogy belekeveredjen a növénybe. A fonott zsinórokat én nem használom úszós
pontyozáshoz. Egyrészt általában úsznak a vízen és ha van egy kis áramlás vagy
szél. Akkor az a zsinórba kapaszkodva ki is húzhatja az úszót a jó helyről;
másrészt a valódi fonott zsinórok megfeszített állapotban sérülékenyebbek a
monofilnál, és a nádlevél éle könnyen elvághatja őket. A jelenlegi monofil
zsinórok 0,30-0,35-0,40 mm átmérő mellett már jó esélyt adnak. Azért írok ilyen
tág határt, mert a zsinór vastagságát egyértelműen a hely jellege, és a várható
halak mérete szabja meg. Minél sűrűbb a növény és nagyobb a pontyok, annál
inkább kell a vastagabb zsinór.
A zsinórhoz tartozó kérdés az orsó fékbeállítása is.
Én soha sem zárom le teljesen az orsót, hanem beállítom a féket a bot és zsinór
erejéhez. Ha a hal olyan irányba megy, amerre nem akarom engedni, egyszerűen
kézzel fogom le a dobot, de ha éppen a nyílt víz felé indul, jobb ha meg tudja
húzni a féket fárasztás közben.
A nádi pontyozás egyik legkritikusabb része az úszó.
Sajnos, alig-alig lehet jó úszót kapni. Az aránylag nagy erejű üres bevágások
szinte eszik az úszókat: az egyik eltörik, a másikból kiszakad a zsinórvezető
szem. A jól látható úszókat ezért házilag erősítem a kritikus pontokon, és
egyidejűleg általában némi kis ólmot is teszek rájuk, hogy kisebb súllyal
tudjam elültetni őket. A feltolós úszók ugyanis akkor tudnak jól működni, ha
túl van súlyozva. Ekkor nem mozdul el a jó helyről, és a zsinóron fixen
rögzített ólom megemelésére látványosan reagál. Ehhez persze az is kell, hogy a
horog aránylag közel, 4-6 cm-re legyen az ólomtól. Az ólom rögzítésére két
szelepgumit használok, de jó a zsinór mellé az ólom furatába behúzott
befőttesgumi, vagy akár egy gyufaszál is.
Fontos a horog kiválasztása is. A vékony húsú horgok
nyílt vízre valók, a növény szélében inkább közepes, be a nádasba kimondottan
vastag húsú horgokat célszerű használni. Nádban vagy a növényben elméletileg
bármikor számíthatunk kapásra, de azért tagadhatatlan, hogy a késő délutáni,
kora esti órák a legjobbak. Néha jó még a hajnal is, sőt este vagy éjszaka is
lehet eredményes. Az időpont megválasztásakor mindenképpen figyelembe kell
venni az előző napok etetésének idejét, hiszen ahogy már említettem a pontyok
nem csak helyhez, hanem időponthoz is jól hozzászoktathatók.
A Tisza-tavi horgászat egyik legnagyobb problémáját a
szél jelentheti. Egyrészt nehézkessé teszi a horgászatot, hiszen a folyamatos
hullámzás által keltett zörgés nagymértékben zavarja a halakat, másrészt a
gyorsan bezavarosodó és könnyen lehűlő sekély víz napokra megszüntetheti a
fogási lehetőségeket. Tapasztalataim szerint a pontyok viharok előtt
kifejezetten jól esznek, de a szeles napok után 1-2 napig még nagyon kicsi az
esély a kapásra. Ennek ellenére "jó buli" a pontyozás, bár az én esetemben ez
főleg holdtölte időszakára korlátozódik, mert akkor kisebb az esély a harcsa
fogására.
(Magyar Horgász)